Anlaşmalı boşanma çiftlerin taraflarca ortak bir karar alarak evliliklerini sonlandırmalarıdır. Anlaşmaları boşanma sürecinde çift boşanmak ister ve boşanmanın manevi ve maddi olarak tüm hukuki sonuçlarda uzlaşmalarıdır. Bu şekilde yapılan boşanma işlerine anlaşmalı boşanma denir.

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanmak için gerekli şartlar;

1- Evliliklerini anlaşmalı boşanma ile bitirmek isteyen çiftler en az bir yıl evli olmalılardır. 1 yıldan az olan evlilikler için anlaşmalı boşanma davası açılamaz.
2- Anlaşmalı boşanma işlemleri sürecinde çiftler maddi ve manevi tüm hukuki faaliyetler üzerinde uzlaşmaları gerekmektedir ve bunu boşanma protokolünde göstermeleri gerekir.
3- Anlaşmaları boşanma işlemlerinde tarafların dava duruşmalarına katılmaları gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası için çiftlerin yazmış oldukları dilekçe ile birlikte yetkili mahkemeye başvurmaları gerekmektedir. Boşanma davaları ile ilgilenen mahkemeler Aile mahkemeleridir. Eğer bulunduğunuz yerde Aile mahkemesi yoksa Boşanma işlemleri için Asliye hukuk mahkemesine başvurabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?​​​​​​​

Boşanma dilekçeleri açılacak olan boşanma davasının temellerini oluşturmaktadır. Bu durumda dilekçeyi yazarken çok dikkatli olunması gerekmektedir. Uzman bir avukat ile boşanma dilekçesini hazırlamanızı tavsiye ederim. Her evlilik içinde yaşanan olaylar farklı olduğu için boşanma dilekçeleri kişiye özel olarak yazılmalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Yazılır?

Anlaşmalı boşanma işlemleri sürecinde mahkemenin istediği evraklardan biriside boşanma protokolüdür. Protokolün içerisinde taraflar varsa çocuğun kimde kalacağı evlilik sırasında alınan malların nasıl paylaşılacağı boşanmanın ardından nafaka miktarını ve nafakanın kim tarafından ödenmesi gerektiği gibi birçok hassas konu bulunmaktadır. Protokol içerisinde yapılan hataların boşanma zamanının uzamasına ya da iptal edilmesine sebebiyet verebilir. Boşanma davası reddedildiği zaman yeni bir dava açabilmek için en az 3 yıl beklemeniz gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürer?

Ortalama olarak 1-3 ay arası sürmektedir. Anlaşmalı boşanma diğer boşanma türlerine göre en kısa sürenidir. Anlaşmalı boşanmanın kolay ve kısa sürede tamamlanmasını isteyen çiftlerimiz bir boşanma avukatı tutmaları gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Ücretleri

Tutulan avukatın ücretinin içinde yer aldığı ve boşanma işlemleri için istenilecek olan belgelerin hazırlanış masrafları, yargılanma gideri, dava harçları gibi birçok kalemde ödeniyor.

Anlaşmalı Boşanmalarda Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?

Sadece boşanma davalarında değil bütün davalar için avukat tutma zorunluluğu yoktur. Ancak kişi yasal haklarını korumak için ve kendini daha iyi ifade edebilmek için avukat tutması önemlidir.

Tek Celsede Boşanma Nasıl Yapılır?

Tek celsede boşanma işlemi için anlaşmalı boşanma davası açmak gerekmektedir. İstenilen prosedürleri doğru şekilde yapmaları halinde tek celsede boşanmaları mümkündür. Tek celsede boşanmak isteyen çiftler boşanma avukatı tutarak bu işlemleri profesyonel şekilde yürütmesi gerekir.

Kolay ve Hızlı Boşanma

Anlaşmalı boşanma dava sürecinin güzel bir şekilde sonuçlandırılmasını sağlamak için uygundur. Boşanma işlemi için her iki eşinde boşanma için irade göstermeleri gerekmektedir. Kişiler tek başına yeterli olmaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Nedir ?