Avukat, kamu hizmeti veren bir serbest meslek sahibidir. Özel ya da tüzel hak savunucudur. Adliye ya da ofis ortamlarından çalışmaktadır. Avukat olabilmek için, 4 yıllık eğitim veren üniversitelerden birinin Hukuk Fakültesini kazanarak başarıyla mezun olmalıdır. Daha sonra staj dönemini tamamlaması ve ardından avukatlık ruhsatı başvurusu yaparak mesleğe kabul edilmesi gerekmektedir.

Avukat Olabilme Koşulları Nelerdir?

Avukat olabilmek için ilk koşul dört yıllık hukuk fakültesi sınavından yeterli puan almış olmak gerekmektedir. Eğitim sürecini başarıyla bitirdikten sonra staj dönemi başlamaktadır. Staj yapabilmek için en az 5 yıllık deneyimli özel avukat yanında ya da kamusal alanda çalışma zorunluluğu bulunmaktadır. Staj dönemi sonunda barolar birliğine başvurarak ruhsat alınması gerekmektedir. Yapılan inceleme sonunda hak edenler avukatlık ruhsatını alır ve onaylı avukat olarak mesleğe başlar.

Avukat Olabilmek İçin İyi Olması Gereken Dersler

Avukat olabilmek için öncelikle eşit ağırlıklı bir bölümden mezun olmak gerekmektedir. TM3 puanı hukuk fakültesine girişte gereklidir, Anadolu lisesi mezunları da kolaylıkla hukuk fakültesi tercih edebilirler. Ayrıca Açık Öğretim Fakültesi bölümlerinden biri olan Adalet Meslek Yüksekokulu bitirenler de geçiş sistemiyle Hukuk Fakültesine geçiş yapabilmektedir. Gönüllülük ya da yarı gönüllülük mesleği olarak bilinen avukatlık hak savunuculuktur. Toplum düzenini sağlayabilmek için hukukun üstünlüğü ve adaletin sağlanması gerekmektedir.

Avukat Maaşları 2021 Yılında Ne Kadardır?

Avukat maaşları 2021 yılı itibariyle şöyle belirlenmiştir.
En düşük; 2,820tl
Ortalama; 5,450 tl,
En yüksek; 11,720 tl dir.
İyi bir avukat olabilmek için hukuki bilgi ve becerisi yüksek olup,  müvekkiline güven verebilmelidir. Anlayabilme ve dinleme becerisi yüksek olmalı ve devamlı gelişim çabasında olmalıdır. İstanbul en çok avukat bulunan metropol olarak bilinmektedir. Avukat olabilmek için hukuki kısıtlılığı olmaması, analitik düşünebilmesi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir.

Avukatınız & Hukuki Savunucunuz Olmalı Mı?